Kokoza Set dvou kompostérů Bokashi Organko šedá/světle zelená 16l, 2ks

Kód: KOK003
2 090 Kč 1 045 Kč / 1 ks
Vyprodáno
Možnosti doručení
Položka byla vyprodána…

Set dvou kompostérů Bokashi Organko určených ke zpracovávání bioodpadu.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Co je kompostér Bokashi?

  • Navržen slovinskou firmou Skaza
  • Kompostujte bez mušek a zápachu
  • Získáte i přírodní čistič odpadu

Jak se výrobek používá?

  • Na dno prázdné Bokashi nádoby vhoďte odměrku Bokashi směsi
  • Do nádoby vložte bioodpad
  • Zasypte jej odměrkou směsi Bokashi
  • Vytlačte vzduch pomocí pěchovadla
  • Zavřete víko
  • A tak pořád dokola, dokud není nádoba plná

Pro koho je kompostér Bokashi vhodný?

  • Pro ty, kteří chtějí jednoduché a pohodlné řešení do interiéru bytu či kanceláře
  • Pro ty, kteří zvládnou 1-2× za měsíc Bokashi hnojivo nějakým způsobem využít
  • Pro ty, kteří chtějí odklonit bioodpad z koše na směs, povýšit ho na hnojivo a vrátit živiny zpátky do půdy

Kam umístit kompostéry Bokashi Organko?

Tam, kde je stálejší teplota. Můžete je mít po ruce při vaření (např. vedle nádob na tříděný odpad) nebo třeba ve větrané chodbě. Ale pokud doma nemáte místo, i venku to zvládnou, jen je třeba je na zimu umístit domů, aby se chladem nezpomaloval proces fermentace.

Co patří do kompostérů Bokashi Organko?

Do kompostéru Bokashi může přijít téměř veškerý organický odpad. Větší kusy doporučujeme nakrájet na menší, tím se proces fermentace usnadní. 

  • Ovoce a zelenina
  • Zbytky vařených jídel
  • Chléb
  • Kávová sedlina
  • Čajové sáčky
  • Zvadlé květiny
  • Kapesníky, ubrousky

Co nepatří do kompostérů Bokashi Organko?

Pokud budete výsledný produkt vyhazovat do hnědé popelnice na bioodpad, nepřidávejte do kompostéru Bokashi žádný odpad živočišného původu.

  • Ocet
  • Džus
  • Mléko
  • Olej
  • Voda
  • Větší kosti
  • Popel
  • Zvířecí exkrementy
  • Papír

Jak dlouho trvá, než se naplní jedna Bokashi nádoba?

Doba naplnění kompostéru je individuální a závisí na množství vyprodukovaného odpadu. Průměrná doba naplnění běžnou rodinou je cca 30 dní. 

  • Po naplnění nechte Bokashi 14 dní pracovat v uzavřené nádobě
  • Po 3-5 dnech během procesu fermentace odpouštějte Bokashi čaj
  • Bokashi materiál je připraven, jakmile z něj ucítíte sladko-kyselý odér (kuchyňské zbytky však nemění svůj tvar)
  • Po ukončení procesu smíchejte zbytky z kompostéru s půdou na vaší zahrádce, zakopejte do půdy, přidejte je na kompost nebo je vyhoďte do hnědé popelnice na bioodpad

Jak postupovat se setem dvou kompostérů?

Pro zachování kontinuity v třídění organických zbytků ve vaší domácnosti začněte plnit druhou nádobu Bokashi Organko v době dozrávání té první. Nenastane tedy období, kdy byste neměli kam organické zbytky odhazovat.

Co je Bokashi směs?

Součástí balení je i Bokashi směs, která podporuje proces fermentace. Je vyrobena z obilných otrub a melasy, obohacena o bakterie kyseliny mléčné, kvasinky, foto syntetizující organismy a enzymaticky aktivní houby. 1 kg Bokashi směsi by mělo vydržet na 30-50 dní. Bokashi směs si můžete dokupovat nebo vyrobit sami podle návodných videí. 

Jaký je výsledný produkt kompostéru Bokashi Organko?

Nejenom hřejivý pocit, že snížíte množství odpadu na skládkách a ve spalovnách, ale hlavně budete moct půdě vrátit, co jí v dnešních dnech schází – základ pro kvalitní kompost, a Bokashi čaj. 

Kdy stočíte první Bokashi čaj a co s ním?

Fermentační tekutinu – Bokashi čaj, který během procesu vzniká, se objeví zhruba po 14 dnech od zahájení plnění nádoby. Lze jej stáčet kohoutkem vespod nádoby a následně jej použít jako hnojivo pro květiny (v poměru 1:200 s vodou) nebo jako přírodní čistič odpadu. Výluh stáčejte každých 3-5 dní.

Není kompostér Bokashi Organko cítit?

Bokashi metoda využívá procesu fermentace bez přístupu vzduchu (vzduchotěsné víko). Uvnitř kompostéru tedy nic nehnije, neuniká nepříjemný zápach a odpad neláká hmyz.

Rozměry

38 x 27 x 32 cm

Objem

16 l

Doplňkové parametry

Kategorie: Kompostování
Hmotnost: 5.1 kg
Barva: zelená, šedá
Položka byla vyprodána…

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: